Рецензія на Resident Evil 2 Remake — Обзор

рецензія resident evil 2 remake

Є таке поняття — guilty pleasure. Коли начебто і ясно, що предмет розмови любити соромно, але разом з тим все одно продовжуєш відчувати до нього теплі почуття. Resident Evil 2 була для мене саме такою грою: подобається по старій пам’яті, а чесно хвалити в ній практично і нічого. Ремейк домігся неймовірного: тепер в Resident Evil 2 грати не соромно і в 2019 році

Трохи про особисте: в 1998-му мені було 13 років — ідеальний вік, щоб полюбити Resident Evil 2. Вона ж стала моєю першою грою з п’ятого покоління консолей, і перехід з малопотужних 16-биток до того, що здавалося тоді справжнім кінцем, був карколомний. Я був від RE2 без розуму (хоча страшно мені не було навіть тоді — за винятком пари моментів), я пройшов її раз двадцять, завдяки їй я втягнувся в серію, за якої і досі пильно стежу, не пропускаючи навіть спін-оффи.

Насправді, я можу назвати лише три сильні сторони оригінальної RE2: графіка (мова скоріше про пререндереннимі декорації, дуже красиві для початку 98-го), музика (єдине, в чому ремейк її не перевершив) і «атмосфера», це ефемерне слово , яким позначають майже що завгодно. Я в нього вкладаю ось що: творцям гри вдалося передати відчуття масштабної катастрофи, постігнувшей місто, який зруйнував звичне життя. В основному декораціями, тому що жодної історії простих мешканців Раккун-сіті гра толком не розповіла.

А все інше в RE2 — від просто «погано» до «жахливо». Геймплей наполовину розгубив адвенчурной спадщина оригіналу, але нічого не запропонував натомість: більше екшену в грі з посереднім екшеном — так собі затія. RE2 змінила сеттінг з таємничого особняка на густонаселений сучасне місто, змусивши при цьому гравців вирішувати настільки ж безглузді головоломки, як і в першій частині, що стали при цьому максимально недоречними. І в механіків, і в безпосередніх завданнях, і навіть в локаціях RE2 виявлялася повторенням першої частини. А сюжет, сценарій, постановка діалогів і озвучка були просто жахливими.

Тому мені і хотілося бачити ремейк Resident Evil 2 — це був шанс улюбленої гри стати нарешті хорошою. І то, як у Capcom вийшло переробити найслабші місця оригіналу, гідно не просто похвали, а нагороди, премії за зразкову роботу

Офіційний трейлер Resident Evil 2 Remake

Тут треба зробити обмовку: «ремейк» — не переосмислення (як Silent Hill: Shattered Memories, що стала зовсім іншою грою), а саме що переробка, осучаснення старого при збереженні більшості його елементів. Нова Resident Evil 2 з великою педантичністю ставиться до своєї спадщини, в тому чи іншому вигляді зберігаючи більшість його елементів. Так, це означає, що ми нікуди не дінемося і від пошуку якихось медальйонів в поліцейській дільниці, і від банальної і прісної історії.

Розповідає вона про те, як новобранець-поліцейський Леон Кеннеді і професійна сестра героя першої частини Клер Редфилд випадково зустрілися на в’їзді в Раккун-сіті, який заполонили зомбі. Леон рветься рятувати тих, що вижили — службовий обов’язок, як-не-як, — а Клер шукає брата. Коли вони, блукаючи порізно по спорожнілому поліцейської дільниці, дізнаються, що не знайдуть там ні Кріса Редфілда, ні живих людей, то шукають вихід (захований за трьома медальйонами, тому що ну як же ще?), А там — зустрічають персонажів, які дають кожному з них мотивацію.

Леон знайомиться з агентом Адою Вонг, знає, що сталося і хто за цим стоїть, і клянеться привести винних до відповідальності. Клер знаходить маленьку дівчинку Шеррі — але незабаром з’ясовує, що величезний мутант, бігає за ними — насправді батько Шеррі. Ці дві сюжетні лінії розгортаються незалежно один від одного і завершуються максимально передбачуваним чином. З цим нічого не поробиш: це даність, яку необхідно прийняти; це частина ідентичності Resident Evil 2 і частина канону серії. Питання тут в тому, що з такими вхідними даними змогли зробити розробники ремейка.

А зробили вони сучасну гру — красиву, зручну, зрозумілу, динамічну, але при цьому зберегла всі ключові особливості RE2 1998 року випуску. Переміщення по локаціях тепер безшовне і більше не переривається на завантаження кожні півхвилини. Як наслідок, двері стали перешкодами дуже умовними, і зомбі при наявності у них кінцівок тепер вміють їх відкривати.

Дивитись відео Проходження гри

У циклі Resident Evil зомбі завжди були безпорадними дефолтними ворогами, здатними здолати лише кількістю, але ремейк Resident Evil 2 перетворив їх у серйозну загрозу. Автопріцела тепер немає (якщо ви не граєте на легкому рівні складності), мерці хитаються з боку в бік, через що потрапити в них буває важко, а для того, щоб впасти, їм потрібно з півдюжини хедшотов. І навіть після цього вони з великою ймовірністю знову встануть. Добре, якщо є ніж, щоб це перевірити, а якщо ні? Кожен з безлічі трупів, розкиданих по локаціях, може в несподіваний для вас момент піднятися — або прокусити вам ногу, коли ви повз проходите.

Зомбі в Resident Evil 2 хоч і крокують повільно, але швидко нападають. У вузьких коридорах ухилитися від них непросто, і якщо вас схопили, то тут немає ніяких QTE, і всупереч інстинктам довбання по всіх кнопках не допоможе: або отримуєш шкоди, або рятуєшся за допомогою кінцевих предметами, такими як ножа або гранати. Граната, само собою, витрачається, а ніж поступово ламається, та й щоб отримати його з тіла супротивника, треба мерця спершу укласти, що не завжди можливо.

І це тільки зомбі! Коли розробники сказали, що не будуть розширювати бестіарій гри, я було захвилювався — думав, що без нових ворогів ремейку буде складніше здивувати і вразити гравця. Ні в якому разі! Гра настільки грамотно розпоряджається своєю спадщиною, що залишається тільки радіти (і боятися, якщо ви граєте заради цього).

Краще інших на хоррорность працює невблаганний переслідувач Тиран: якщо раніше від нього можна було відірватися, просто пішовши в сусідню кімнату і закривши двері, то тут він цілком може невідступно слідувати за вами по п’ятах по всій ділянці. І з’являється він теж несподівано — тому постійно доводиться тримати вухо гостро і слухати, чи не наближається до вас чиясь важка хода.

Зустріч з Тираном не грозить вам швидкою смертю, як у випадку з Чужим в Alien: Isolation. Більш того, Тиран не переслідуватиме вас в кімнати-тупики, в яких не можна зробити коло або пройти наскрізь (і як наслідок, не буде заважати вам вирішувати майже всі головоломки). В результаті у гри вдається постійно тримати рівень напруги, але не переборщувати з ним, давати гравцеві гарантовані перепочинку і не тиснути на нього занадто сильно.

Створенню напруги сприяє і обмежений інвентар. Коли всі ресурси вкрай цінні, хочеться забрати з собою побільше всього — а не можна

На стандартній складності гра періодично робить збереження Чекпойнт, але не так часто і зовсім непомітно, так що покладатися варто в першу чергу на власні збереження на друкарських машинках. На високої складності число стрічок для запису обмежений, так що і сейви стають ресурсом, за яким доводиться стежити.

Ми не мчимо вперед, а обережно оглядаємо всі куточки, збираючи припаси і ключові предмети. Гра все ще досить лінійна, але періодично вона випускає героїв на досить просторі локації з безліччю цілей і пропонує самостійно їх зібрати. Прямих підказок, куди йти і що робити, вона не дає, проте дуже зручно виділяє на мапі кімнати, в яких щось ще залишилося, і навіть зазначає конкретні речі, які ви побачили, але не взяли. Крім збору предметів, їх обстеження, комбінування і застосування в потрібних місцях, доведеться ще й вирішити кілька головоломок, за складністю порівнянних з оригінальною трилогією RE. Нічого такого, на чому можна серйозно застрягти.

Неквапливість проходження чатують за кожним кутом небезпеки спонукають уважніше придивлятися до оточення. Воно того варте! Якість графіки і деталізації в оновленій Resident Evil 2 приголомшливе: кожен скріншот придався б як пререндереннимі задника 20 років тому. Поліцейський ділянку тепер відразу однією з перших записок заявляє про те, що він колишній музей, і його грандіозна архітектура і шикарні інтер’єри іноді нагадують Ермітаж або Лувр.

Говорячи про графік, не можна не згадати, що слідом за Resident Evil 7 ремейк другій частині виглядає дуже реалістично і нерідко смакує великими планами расчлененку. Кого-то це може відштовхнути, кого-то, навпаки, порадує — особисто я до такого ставлюся прохолодно, але мушу зазначити, що за все проходження гра жодного разу не зробила крок від «неприємно» до «противно». Поза катсцени Расчлененка теж зустрічається — зомбі можна рознести голову, відрізати будь-яку з кінцівок, пробити в будь-якому місці шкіру або облити кислотою, щоб він сам розвалився на частини. Дуже помітно, з якою старанністю розробники підходили до найважливішого елементу Resident Evil!

Але не менше зусиль було вкладено і в героїв: вони змальовані з реальних людей і виглядають приголомшливо, а акторська гра і постановка сценок гідні компліментів. Нова Resident Evil 2, зберігши всіх персонажів і в цілому ситуації зі старої і дурною Resident Evil 2, зробила так, що герої виглядають і звучать як нормальні люди зі осудною мотивацією. Вона, розуміючи, які питання були у людей, що проходили оригінал, не соромиться давати на них прямі і, як правило, логічні відповіді.

Іноді вона ці очікування задовольняє. Варто було мені сказати: «я пам’ятаю цей коридор, зараз зламається ось ця стіна праворуч, а слідом за нею — моє обличчя», як саме це і сталося. В інших же випадках — навпаки, грається з ними, наприклад, відтягуючи зустріч з Лізунов до тих пір, поки ви не перестанете її чекати за кожним кутом. У ній фансервіс і інтрига знайшли ідеальний баланс.

Звичайно, не всі в цьому рімейку настільки прекрасно. Музики ніби й немає зовсім — настільки вона невиразна (власникам Deluxe-видання я дуже рекомендую включити саундтрек з оригіналу). Є кілька сегментів, селищах миттєву смерть, якщо ви не зрозумієте, що саме робити в даний момент. Фіналу не вистачає адекватності попередніх йому сцен.

Але найобразливіше те, що сценарії Леона і Клер вийшли не доповнюють один одного, а взаємовиключними. Тут, як і в оригіналі, є дві різні кампанії, кожну з яких можна пройти за будь-якого з героїв. В оригіналі послідовності «Леон А — Клер В» і «Клер А — Леон В» радикально відрізнялися один від одного за сюжетом, в новій версії ж розробники вирішили взяти найкраще з обох кампаній класичної RE2 і встановити єдиний канон.

У них був шанс розвести героїв по різних місцях, зробити завдання різними в різних сценаріях, і почасти вони це зробили, але при цьому всі ключові моменти будуть однакові при будь-якому розкладі. Тобто якщо ви спершу за Леона збираєте медальйони з статуй, щоб вийти з ділянки, то потім за Клер, яка прийшла в той же самий місце трохи пізніше, доведеться знову обходити всю ділянку, заново відкриваючи всі двері в пошуках все тих же трьох остогидлі медальйонів . Другий сценарій не повторює перший — багато речей лежать в інших місцях, відкриваються кімнати, недоступні іншому герою і навпаки, — але навіщо, скажіть мені, гасити вибухнув вертоліт за Клер, якщо я це вже зробив за Леона?

Удвічі прикро те, що це дублювання поширюється і на катсцени, і на бої з босами. Якщо і Леон, і Клер в одному і тому ж місці і в один і той же час перемагають одного і того ж боса і ведуть різні діалоги з одним і тим же персонажем, то який версії подій мені вірити?

Другий істотний недолік — той же, що і у Resident Evil 7: не надто висока реіграбельность. На відміну від сьомої частини, механіка Resident Evil 2 непогано підходить для екшену, і режим на кшталт «найманців» був би тут дуже доречний. Але, на жаль, крім двох сценаріїв за двох героїв (і без того сильно схожих) тут є лише два коротких бонусних забігу з класичної RE2: за Ханка (на швидкість пробігти складний маршрут з фіксованим інвентарем без можливості його поповнення) і за Тофу (з одним ножем!). За лічені години до публікації цієї рецензії Capcom, правда, обмовилася, що гра все ж отримає окремий режим, до якого можна буде повертатися знову і знову — але його доведеться почекати невизначений термін.

Мені складно уявити собі, як ремейк Resident Evil 2 буде сприйматися людьми, які не знайомими з оригіналом. Вважаю, що для них він буде просто дуже хорошим хоррором — балів так на вісім. Але для тих, хто знає і любить класику 98-го, він буде чимось набагато, незрівнянно більшим. Коли дурні вчинки персонажів змінюються осмисленими, коли здавалися сверхкрасівимі пререндереннимі декорації оживають в чесно тривимірному виконанні куди більш високої якості, коли кожна локація одночасно і викликає почуття ностальгії, і дивує чимось новим, сумнівів не залишається: ремейк вдався.

Системны вимоги

Потрібні 64-розрядний процесор і операційна система. ОС: WINDOWS® 7, 8.1, 10 (64-BIT Required).
 Процесор: Intel® Core ™ i5-4460 або AMD FX ™ -6300 або краще.